Chevrolet Master Six Sedan ("Saloon") 1934

     

  
 

Tillverkare: General Motors, USA. Sammansatt i Hammarbyfabriken, Sthlm
Modellbeteckning: Master Six Sedan (USA: "Series DA", Sverige: "XSSP")
Karosseri: 4-dörrars täckt (USA: "sedan", Sverige: "saloon")
Motor: rak 6-cylindrig toppventilsmotor, 206 cui (3,4 l), 80 hk
Längd: 450 cm  Bredd: 178 cm  Vikt: 1510 kg (3080 lbs)
Däck: Goodrich Silvertown 5.25 - 5.50 x 17 Axelavstånd: 287 cm (113")
Pris: 640 USD fritt fabrik (plus 30 USD för reservhjulen)
Övrigt: Reservhjulen i framskärmarna var extrautrustning. Modellen kallades i USA för 'gjutjärnsundret' tack vare den oerhört slitstarka motorn som detta år kallades 'Blue Streak Combustion' i förbättrat utförande. Masterserien var utrustad med individuell 'Knee-Action' framvagnsupphängning, standardmodellen hade stel framaxel. Modellen gav slutligen Chevrolet övertaget över konkurrenten Ford. Denna motor kom att bli stommen i Chevrolets produktion under 25 år.

Historik:
Inte mycket är känt om denna bil. Den börjar figurera på fotografier under sommaren 1934 (bl a Görans 3-årsdag ovan) och flyttade troligen med familjen Boija från Törefors till Tofte i Hurum, Norge där den kom att bytas ut mot en Chevrolet -37. Hjulbasen (längen), kylarornamentet och de öppningsbara bakre ventilationsrutorna skiljer en Master från en Standard. De dubbla reservhjulen i framskärmarna var dyrbar och därmed ovanlig extrautrustning.

Landsarkivet skriver att den "efterfrågade Chevrolet med registrerings- nummer BD 587, har tyvärr ej återfunnits i här förvarade bilregisterhandlingar för Norrbottens län. Bilregisterhandlingar för Norrbottens län för tiden 1925-42, har tyvärr utgallrats redan innan handlingarna inkom till landsarkivet. De fordon Ni efterfrågar var troligtvis registrerade under denna period, vilket kan vara orsaken till att registerhandlingarna ej kan återfinnas."
Iréne Blom, Landsarkivet i Härnösand 980922

       


Back      Home