Jugoslavienresan 1952

Djursholmsvägen sedd från Hudsons framsäte, mars 1952

John och Göran Boija, far och son, var båda förtjusta i Hudsonbilar en gång i tiden. John var mannen som rökte cigaretter av märke Hudson och körde bil med samma namn. Göran är mannen som körde Pacemaker som ung och idag lever tack vare en liten hjärtstimulerande manick med samma namn, som för övrigt inopererats av denna tidnings redaktör. Ödets vägar är många gånger outgrundliga. I den här artikeln ska vi syna några av dem närmare.


I förra numret av Hudson-tidningen berättade vi om hur John Boijas motorintresse ledde honom till sin första Hudson, en Super Six –47, och om de resor som han och familjen företog med den. För nytillkomna läsare kan påminnas om att John tillbringade större delen av sitt yrkesliv med att uppföra fabriker för framställning av wallboardskivor, eller träfiberplattor som vi säger på svenska. Detta material användes bl a vid husbyggen och fyllde på den tiden samma funktion som gipsskivor har idag. Under 1930- och 40-talen hade han ansvarat för uppförande av sådana fabriker i bl a övre Norrland och Norge samt levererat maskinutrustning till ett flertal fabriker runt om i Sverige. Men större saker var i antågande och 1947 påbörjades projekteringsarbetet för att bygga en wallboardfabrik på uppdrag av den jugoslaviska staten.

De ständiga arbetsresorna till när och fjärran ställde höga krav både på man och maskin och i slutet av 1951 hade den vid det laget rätt slitna Hudson Super Six:en körts närmare 7.500 mil. Göran, som arbetade tillsammans med sin far John på den tiden, berättar: Eftersom vi hade kontor i närheten så slank jag gärna in genom Ostermans Marmorhallars ingång på Birger Jarlsgatan på lunchen, för att ströva genom utställningen och sedan ut på Grev Turegatan. Där fanns mycket att beundra. Men det var särskilt två bilar som alltid fångade min uppmärksamhet. Den ena var en Austin-Healy cabriolet och den andra var en stor, mörkgrön Hudson Pacemaker med en smått fantastisk karossform. För en bilintresserad 20-åring var bilen helt enkelt en dröm.

Vid ratten på Hudson Pacemaker Göran Boija

Några dagar före jul 1951 gick drömmen i uppfyllelse. Med Hudson –47:an som inbyte köptes den gröna Hudson Pacemakern för 17.890 kr. Bilen var utrustad med en 112 hk stark sexcylindrig motor på 262 kubiktum och hade för tiden mycket goda vägegenskaper. Som Hudson-tidningens läsare säkert vet, åtnjöt modellen stor popularitet vid så kallade ’stock car races’ i USA och den sågs ofta ta hem segrar i olika NASCAR-tävlingar. Karossen var självbärande, i fyrdörrars, täckt utförande av så kallad ’step-down’-typ och hade rambalkar som löpte utanför (!) bakhjulen. Som extra tillbehör fanns en knopp på ratten för att underlätta den stora rattens vridning. En vridbar strålkastare extramonterades på vänstra framrutans stolpe och underlättade i mörkret på många sätt. I fronten sattes tre klubbmärken, nämligen Motormännen (M), Kungliga Automobil-Klubben (KAK) och Svenka Motorcykel-Klubben (SMK). Inalles var bilen drygt fem meter lång och närmare två meter bred och trots att tjänstevikten var så hög som 1.760 kg, hade den med dåtidens mått mätt en bra acceleration. Den blev givetvis mycket populär bland Görans vänner och speciellt bland flickorna.

Den första längre resan efter julledigheten blev en affärsresa till Holmens Bruk och Vrena i Östergötland och snart var karusellen igång igen. Trots att det snart var två månader sedan Hudson Super Six:en byttes in hos Ostermans, så anmodades John att erlägga fordonsskatt för 1952. I denna odatoriserade tid var sådan eftersläpning i registren fortfarande möjlig. Ostermans betalade dock utan diskussion. En annan resa i februari gick till Hultsfred i Småland (ingen festival på den tiden) och tätt därefter bar det av till Oslo och på det viset avverkades drygt 750 mil under det första kvartalet 1952. Men Pacemakern skulle inom kort komma att lämna den trygga svenska vänstertrafiken för att ge sig ut på ännu större äventyr.


Del 1: Sverige, Danmark och Västtyskland

Hudson framkörd för färd vidare mot kontinenten. Toftaholms Herrgårdspensionat, morgonen 1 april

Kraftigt försenad lämnade en fullpackad Hudson Pacemaker Stocksund den sista mars 1952 klockan 17.35. Resans mål var Foca i Jugoslavien där ingenjör John Boija skulle besöka byggnationen av den träfiberplattefabrik som jugoslaviska staten givit honom i uppdrag att uppföra. Resan skulle förutom Sverige, komma att gå genom ytterligare sex länder: Danmark, Västtyskland, Schweiz, Italien, Jugoslavien och Österrike, som alla hade mycket att erbjuda en främmande besökare. Detta var givetvis på en tid långt innan EUs ikraftträdande, även om grundvalarna faktiskt redan höll på att diskuteras fram ute i Europa. Alltså var planering a och o. Extra försäkringar skulle tecknas, viseringar skulle beställas i tid, pengar skulle växlas hemma på banken och de båda sistnämnda typerna av transaktioner skulle instämplas i passet.

Jonas Boija tar ett foto av bilen, just före avfärden

Med på resan var hustrun Lilly samt sonen Göran (då 20 år). Dessutom var Johns kusin Jonas Boija och hustrun Gunnel med. Både John och Jonas var sedan lång tid entusiastiska smalfilmare och hade, förutom traditionell stillbildsutrustning, varsin 8 mm kamera med sig. Båda inledde sitt filmande i svartvitt men efter stoppet i Venedig filmade de plötsligt i härliga Kodak-färger. Ännu idag blir man bländad av att se det tidiga 50-talet i all sin färgprakt. För Jonas var detta förvisso ingen nyhet, han hade ofta filmat i färg ända sedan slutet av 30-talet. Men för Johns räkning kom det dock att bli den enda färgfilmen som någonsin togs av honom. Jonas tre och Johns två filmrullar innehåller sammantaget närmare 20 minuter levande bilder och utgör idag spännande tidsdokument av både människor och platser som inte längre finns.

Ankomst till Hotel Royal i Kolding som tappat e:t i Hotel. Danmark, kvällen 1 april

Ett stopp under förmiddagens färd genom Danmark, 2 april

Hur gick man till väga rent praktiskt då? Jo, längs resvägen besöktes bekanta och bekantas bekanta. Ofta sökte man logi efter tips från pålitliga vänner. I Miltenberg am Main i Västtyskland hälsade man som så ofta förr på hos familjen Johannes Jung, vars ingenjörsfirma John samarbetat med i drygt 10 år. Man passade på att beskåda vinodlingar i Bacharach am Rhein och en och annan god Riesling köptes med. Johannes själv vilade dock för tillfället upp sig i kurorten Bad Wörishofen i sydöstra Tyskland, så Pacemakern fick göra en lång omväg. Därefter fortsatte resan söderut med färja över Bodensjön och vidare till Zürich. Efter lunch i Luzern fick man en ofrivillig paus på grund av punktering. Men man måste hasta vidare för från Göschenen i Schweiz skulle man åka biltåg genom S:t Gotthardsmassivet till Airolo i Italien. Natten tillbringades i Como och dagen därpå besöktes Brescia och Milano.

Göran vid en paus i Kropp, Schleswig BRD. Gunnel och Lilly går in för att hälsa på pastor Hoffman

Kaffebordet hos pastor Hoffman. Foto: Jonas Boija

Avsked från pastor Hoffmans i Kropp

Redo för avfärd från Gasthof Falkenberg, morgonen 3 april

Domen i Köln

Bro över floden Rhen i Köln

Köln, BRD

Fullastad pråm tuffar fram vid Bacharach am Rhein

 

Borgen i Bacharach am Rhein tronar uppe på berget samt
Gunnel och Göran under promenaden ner. Foto: Jonas Boija

Vinodlingar i Bacharach - säsongen verkar inte ha börjat. Jonas och Gunnel Boija närmast kameran

Ankomst till Miltenberg am Main

Dåvarande nya bron över Main i Miltenberg

I Miltenberg am Main

Floden Main sedd från Miltenberg

Familjen Jungs hus i Miltenberg. Detta hus var beställt och tillverkat av aluminium i Sverige och nedsänt som byggsats

Utsikt från Jungs hus i Miltenberg 5 april

I Bad Wöhrishofen besöktes Johannes Jung som genomgick en kur där för tillfället.
Hudson redo för avfärd från Kurhotell Sproll i Bad Wöhrishofen, morgonen 6 april

Bahnhof i okänd sydtysk stad, troligen Ottobeuren kl 11.21. Troligen stannade de till för att
kontrollera tidtabellen för det biltåg i Schweiz som de skulle komma att nyttja nästa dag

Utanför kyrkan i Ottobeuren

Färja över Boden-sjön till Schweiz

 

Del 2: Schweiz och Italien